Yemek Menüsü

Yemek menülerimiz aylık olarak hazırlanmaktadır. Her ayın başında menü planlama felsefemiz doğrultusunda yemek menülerimiz hazırlanmakta ve müşterilerimize gönderilmektedir. Çok özel durumlarda müşterilerimiz tarafından tercih edilmeyen yemekler olması durumunda ya yemeklerin menüden çıkarılarak yeni yemek eklenmesi ya da o müşteriye özel yeni bir yemek çıkarılması şeklinde olmaktadır. Bu sayede hem menü standardımızı koruyup hem de müşterilerimizin taleplerini de göz ardı etmemiş oluyoruz. Yemek menülerimize ulaşmak için “Menüler” sayfasına göz gezdirebilirsiniz.

Aşağıda Mart 2021 yemek menümüzden bir kesit bulunmaktadır. 1-13 mart arasındaki 2 haftalık kısmı görebildiğiniz yemek menüsü hazırlanırken müşterimizin isteği doğrultusunda her güne yoğurt eklenmiştir.

mart ayı yemek menüsü

Yemek Menüsü Hazırlamak Neden Önemlidir?

Bir çok insan bir yemek yemeden önce hangi yemeği yiyeceğini bilmek ister. Muhtemelen yiyeceği yemeğe kendini mental ve belki de fiziksel olarak hazırlama ihtiyacı olabilir. Bazı durumlarda da yemek yiyip yememe ya da nereden yemek yenileceğinin kararının verilmesi için yenilecek yemeğin bilinmesi gerekir. Bu sebepten dolayı yemek yiyen müşteriler o gün hangi yemek olacağını bilmek zorundadır. Ya da bir çok durumda ertesi gün ne yemek olacağı da önemlidir. Kısacası müşteriler mutlaka yemek menüsüne ihtiyaç duyar. Öte yandan yemek firması için de yemek menüsü çok önemlidir. Çünkü yemek menüsü her ayın başında planlanarak öncelikle bir maliyet çalışması yapılabilir. Planlı bir şekilde yemeklerin maliyeti hesaplanarak doğru ve uygun bir kalitede yemek hizmeti verilebilmektedir. Öte yandan tedarik konusunda da yemek menüsünün avantajı olacaktır. Bir malzemeyi ne kadar çok alınırsa o kadar uygun fiyata denk gelmesi, fakat fazla alınırsa da bozulma ihtimalinden dolayı bir seferde olabildiğince fazla almak ve bu alınanın mümkünse tamamının kullanılmasını sağlamak gerekmektedir. Bu sebepten dolayı bir malzemenin bir ay boyunca ne kadar ihtiyaç duyulduğu önceden bilinirse bu, hem iş yükünü azaltacak hem de maliyetleri aşağıya çekecektir. Yine planlama yapılırken, mevsime uygun lezzeti bol olan ve maliyet açısından da hesaplı olan yemekler tercih edilerek maliyet daha da aşağı çekilebilir. Zaten toplu yemek fiyatlarının olması gereken fiyatların yarı fiyatı olmasının sebebi bu şekilde toplu alım ve toplu hesap yapılarak maliyetlerin aşağı çekilmesidir. Bunu sağlayan en kritik faktör ise aylık yemek menüsüdür.

Yemek Menüsü Mü Yemek Mönüsü Mü?

Bu soru bir çok kişinin kafasını kurcalayan soru olabilir. Türkçedeki bazı kelimelerin doğru kullanımları aslında gerçekte kullanıldığından daha farklı olabilir. Bu da onun örneklerinden bir tanesidir. “Mönü” kelimesi tamamen yanlış bir kullanımdır. Doğrusu “Menü” kelimesidir. Bu konuyla alakalı detaylı bilgiye “Menü mü mönü mü?” isimli makalemizden ulaşabilirsiniz.

İdeal Bir Aylık Yemek Menüsü Hazırlama Rehberi

1- Öncelikle önümüze ayın günlerinden oluşan boş bir tablo koymak gerekir. Burada günleri gösteren bir tablo yeterli olacaktır.

2- Yemek menüsünü oluşturmadan önce hangi kriterler doğrultusunda oluşturulacağı belirlenmelidir. Örnek vermek gerekirse “Ana yemeklerin %50 si et olmalıdır.” ya da “Her gün en az bir karbonhidrat içerikli yemek olmalıdır.” gibi kriterler net bir şekilde belirlenmelidir.

3- Belirlenmiş olan bu kriterler doğrultusunda bir ayın günlerine öncelikle ana yemekler yerleştirilmelidir. Bu ana yemekler arasında tat, görüntü gibi özellikler bakımından birbirine benzer olanlar olabildiğince uzağa yerleştirilmelidir. Bir ay içerisinde bir yemek en fazla 2 ya da 3 kere konulabilir, hatta mümkünse yalnızca 1 defaya mahsus koymakta fayda vardır. Birden fazla tekrar etmesi durumunda yemek menüsü içerisinde mümkün mertebede en uzak olan günlere konulmalıdır. Bu sistematik tüm yemek ürünleri için geçerlidir.

4- Ana yemekleri belirledikten sonra ana yemeğe uyumlu olacak şekilde yardımcı yemekler yerleştirilmelidir. Yardımcı yemekler arasında fazla seçenek olmadığından dolayı üst üste gelmekte herhangi bir sorun olmayacaktır fakat gene de mümkün olduğunca aralara farklı yardımcı yemekler getirilmelidir. Örneğin en popüler yardımcı yemek olan pirinç pilavı haftanın 7 günü gelmesindense haftanın 3 gününü geçmeyecek şekilde planlanmalıdır. Eğer ana yemeklere uyumlu yardımcı yemekler bakımından üst üste denk geliyorsa uygun bir biçimde bazı ana yemeklerin günleri yer değiştirebilir.

5- Yardımcı yemekler de yerleştirildikten sonra bir sonraki yemek çorba çeşidi olacaktır. Çorba tercihi gene yemekler ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle bu noktada çorba ve ana yemek arasında yakın malzemeler kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Ya da abes yemekler olmamasına dikkat edilmelidir. Örnek vermek gerekirse içerisinde yoğurt barındıran bir ana yemeğin olduğu bir menüde çorbada da yoğurt kullanılması uygun olmayacaktır. Bu sebeple diğer iki yemeğe uyumlu çorbalar konulmalı, aynı zamanda üst üste ya da yakın zamanlara aynı çorbaların konulmaması sağlanmalıdır. Zor durumda kalınması durumunda ise ana yemek ve yardımcı yemek ikilileri gerekirse yer değiştirilmelidir. Fakat bu yer değiştirme işlemi yapılırken diğer parametrelere de uyulmak zorundadır. Bu sebepten dolayı özellikle çorba seçimi aşamasından sonra yemeklerin yer değiştirmemesi sağlanmalıdır.

6- Çorba, ana yemek ve yardımcı yemek seçildikten sonra, tamamlayıcı yemek olarak nitelendirilen yemek türü belirlenecektir. Tatlı, meyve, yoğurt gibi bu yemek türü menüye göre değişkenlik gösterecektir. Bu noktada her hafta en az 2 gün tatlı olacak şekilde planlanmasında fayda olacaktır. Eğer ayrıca yoğurt yoksa da haftada en az 1 gün yoğurt konulmalı ve 1 gün de meyve konulmalıdır. Tabi ki bu zorunluluk değildir, örneğine yoğurt olmayan bir hafta da olabilir.

7- Salatanın tabldot yemek menüsü dışında olduğu varsayılarak, salata menüsü diğer yemeklerden bağımsız olarak oluşturulabilir. Eğer birden çok saladbarın olduğu bir menü olacaksa uyum gözetilmesine gerek yoktur. Fakat çok spesifik durumlarda bazen salata da yemeklere oldukça uyumlu olabilmektedir. Ya da çok fazla seçeneğin olduğu saladbar menüleri yerine tek çeşit salata isteniyorsa, mutlaka menüye uygun olarak planlanmalıdır. Bu arada ideal bir saladbar en az 6 çeşitten oluşmalı ve saladbar içerisinde 1 adet zeytinyağlı salata 1 adet de yoğurtlu salata olmalı kalan salatalar mevsim yeşilliklerine uygun olarak hazırlanmalıdır.

8- Tüm bu kriterler doğrultusunda oluşturulan yemek menüleri mutlaka ama mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir. Ayrıca menü oluşturulurken maliyeti uygun yemeklerin tercih edilip edilmediğine de bakılması doğru olacaktır. Çünkü tabldot yemek aynı zamanda uygun fiyatlı ve maliyetli yemek hizmeti çeşididir.

tabldot