Koronavirüs Döneminde Personel Yemekleri

sosyal mesafe

Covid-19 Hakkında

2019 sonu itibariyle hayatımıza giren yeni tip koronavirüs ve onun yaymış olduğu Covid-19 hastalığı neticesinde Nisan 2021 itibariyle üzerinden yaklaşık bir buçuk sene geçmiş ve bugün itibariyle en az 3 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Kayıtlara geçmeyen ölümler de eklenirse 5 ila 10 milyon arasında bir can kaybından söz edilebilir. Ayrıca daha henüz hastalık bitiş aşamasında bile değil. Bu da demek oluyor ki en az bir bu kadar daha insan hayatını kaybedecek. Hastalık artık kaçınılmaz bir hale gelmiş ve devletler sadece hastalığı zamana yayma planlamaları yaymaktadır. Sağlık sistemleri yettiğince mümkün olduğunca uzun süreye yayılarak hem aşı için zaman kazanmak hem de hastanelerin sınırlı kapasitelerini göz önünde bulundurarak planlamalar yapılmaktadır.

Koronavirüs ve Ekonomi

Devletlerin almış olduğu kısıtlamalar ile zamana yaymak istemesi ile ülke ekonomilerinin en az zararla bu süreci atlatma çabaları bu iki kriter arasında optimum kararların alınmaya çalışılmasına yol açmaktadır. Yani daha çok kısıtlama ekonomide daha büyük zarar demekti. Bu da ekonominin çökmesine yol açabilirdi. Bu sebepten dolayı en fazla ekonomi batmayacak kadar kısıtlama yapılabilirdi. Geçtiğimiz bir kaç ayda Türkiye’deki kısıtlamaların hafiflemesi, ekonomik olarak bir rahatlamayı sağladı fakat bu sefer de vaka sayılarının tehlikeli boyutlara ulaşması uzun sürmedi, bu sebepten dolayı bu günlerde Türkiye için tam kapanma gibi aksiyonlar yeniden gündeme geldi. Şuan Türkiye’de 50 bin üzerinde olan vaka sayısı ile belki de virüs ile savaşta en sıkıntılı dönemlerimizi yaşıyor olabiliriz.

Koronavirüse Karşı Şirketler

Devletlerin aldığı önlemler gibi şirketlerin de kendi içlerinde zorunlu önlem almaları gerekmektedir. Artık büyük fabrikalarda hasta olan işçi sayısının çok fazla olması sebebiyle üretimlerde büyük aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Bu sebepten dolayı şirket artık kendi vaka sayılarını kontrol almaya yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Öncelikle çalışma şartlarını sosyal mesafeli hale getirmek ya da yarı zamanlı çalışmak şeklinde olan bu önlemler ile çalışanların toplu olarak bulunduğu ortamlardan kaçınılmak suretiyle tedbirler alınmaktadır. Personellerin toplu olarak buluştuğu alanların en sık olan yemek saatlerinde olup yemekhaneler koronavirüsün yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Fakat bu durumu değiştirmek tamamen bizim elimizdedir. Toplu yemek saatlerini zamana yayarak ve sosyal mesafeli şartlar altında, doğru bir havalandırma ile toplu yemek esnasında yemekhane alanında bulaş riski diğer bölgelerle aynı seviyeye gelmektedir. Bu durumda ise toplu yemek hizmeti bir tehlike olmaktan çıkmaktadır. Tedbir ve kurallara uyulduğu sürece toplu yemek koronavirüs için bir risk teşkil etmemektedir.

Yemekhane İçin Koronavirüs Önlemleri

Öncelikle yemekhanede hizmeti sağlayan yemek firmasının üretim ayağındaki kontrol ve tedbirlerin eksiksiz olduğundan emin olarak işe başlamalıyız. Sonuç olarak müşteri yemekhanesinde ne kadar önlem alınırsa alınsın, toplu yemek vesilesiyle bir bulaş riski her zaman bulunmaktadır, bu sebepten dolayı yemek firması üretim mutfağında önlem almak ilk aşama olacaktır. Bu konular kontrol edildikten sonra yemekhane alanında ilk olarak maske zorunluluğuna mutlak suretle dikkat edilmelidir. Maskelerin doğru takıldığından emin olmak gerekmektedir. Yalnızca yemek yerken maskenin çıkarılması ve yemek bittikten sonra maskenin hemen tekrar takılması gerekmektedir. Yemek masaları sosyal mesafeli olarak konuşlandırılmalı, masalar arası mesafe en az 2 metre olmalıdır. Bir masaya çapraz olacak şekilde en fazla iki kişi, ya da masa çok büyükse en az birer boşluklu olacak şekilde oturulmalıdır. Yemek almak için olan sırada en az bir metre sosyal mesafeye dikkat edilmeli, mümkünse yemekhane alanı meşgul edilmemelidir. Yemek saatleri departmanlara ayrılmış şekilde yeniden belirlenmeli ve yemekhane kapasitesine göre sosyal mesafeli kapasite hesaplanarak bu aşım yapılmamalıdır. Bu tedbirler neticesinde toplu yemek ve yemek firması bağlamında oluşan bulaş riskini en aza indirgeyerek aynı tedbirlerin diğer tüm alanlarda da uygulanması neticesinde fabrikalarda hastalığın önüne geçilebilmektedir.