Aşure Günü

aşure günü

Aşure günü Hicri takvimde Muharrem ayının 10. gününe denk gelen güne denmektedir. Rivayetlere göre bu günde bir çok özel olay gerçekleştiği için kutsal kabul edilmektedir. Özellikle İslamiyet ve Musevilik inançlarında bu gün bir çok önemli olayın gerçekleştiği gündür. Bu özel olaylardan bazıları şu şekildedir:

  • Hüseyin bin Ali, Kerbela’da Yezid’in ordusu tarafından katledilmesi
  • Hz. Adem’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi
  •  İdris peygamberin göğe yükselmesi
  • Nuh gemisinin tufandan kurtulması
  • Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması
  • Yakup peygamberin oğlu Yusuf’a kavuşması
  • Eyyub’ün hastalıklarının iyileşmesi
  • Hz. Musanın Kızıldenizi geçerek İsrailoğullarını firavundan kurtarması
  • Yunus’un balığın karnından çıkması
  • Hz. İsa’nın göğe yükseltilmesi

Günümüzde yahudiler tarafından bu günde oruç tutulmaktadır. Hz. Muhammed tarafından yahudilere benzememek için bir önceki ve bir sonraki günler de eklenerek 3 gün olarak oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Ayrıca Şiilik ve Alevilik inançlarında da aşure günü çok özel kabul edilmektedir. Şiilik inancında İmam Hüseyin’in kerbelada şehit edilmesinden dolayı Muharrem ve Safer aylarında kutlama ya da düğün yapılmaz ve yas ilan edilir. Yine Alevilik inancında Kerbela olayı anılırken, Oniki İmamlar’ın acılarını anlamak ve anmak için Muharrem Matem’i tutulur. Matem süresince bıçak ya da benzeri kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez.

Günümüzde Bir Tatlı Olarak Aşure

Aşure içerisinde bir çok karışık malzemenin bulunduğu şekerli bir tatlı türüdür. Rivayetlere göre Nuh tufanı sırasında Nuh’un gemisinde eldeki malzemelerin hepsi katılarak bu tatlı yapılmış ve tüketilmiştir. Yukarıda da değinildiği üzere bir çok inançta, bir çok olaydan ötürü kutsal kabul edilen bu gün ve bu yiyecek her yıl aşure günü olarak anılır ve üretilir. Günümüzde bir çok belediye tarafından ücretsiz aşure dağıtımı yapılmakta, Aşure gününde özel organizasyonlar yapılmaktadır. Öte yandan catering ve yemek firmaları bu güne denk gelen günlerde tatlı çeşidi olarak aşure koymaya özen göstermektedir. Aslında bir nevi anmak ve hatırlamak maksatlı olarak yemek menülerinde senede bir defa göreceğimiz bu tatlı oldukça besleyici ve bir o kadar da lezzetlidir.

Toplu Yemek ve Aşure

Aşure özünde toplu olarak üretilmek ve ikram edilmek üzerine yapılan ve düşünülen bir yemektir. Dolayısıyla bir çok yemekten ya da tatlıdan farklı olarak aşure yüksek miktarlarda üretilerek komşu, eş ve dosta dağıtılmak üzere yapılır. Bu sebepten dolayı toplu yemek aslında aşurenin bir parçası gibidir. Günümüzde toplu yemekleri üreten profesyonel catering firmaları olduğundan dolayı aşurelerin de toplu yemek catering firmalarında üretilmesini doğal karşılayabiliriz. Bir çok kurum, kuruluş ya da firma artık aşure günlerinde catering firmasında aşure ürettirerek aşure dağıtımı yapmaktadır. Böylece hem toplu yemek hizmetine aşina olan catering firması bu işin üstesinden rahatlıkla gelebilmekte hem de büyük ölçeklerde üretimin çok zahmetli olmasından dolayı aşure yaptıranlar da oldukça rahat etmektedir.

Bizler de Net Kurumsal Catering olarak Aşure Günü’nde yemek menülerimize tatlı çeşidi olarak aşureyi ekledik. Bazı müşterilerimiz için özel aşure üretimi gerçekleştirerek, talebe göre aşure ihtiyaçlarını karşıladık. Toplumun her kesiminin duyarlarını gözeterek, bu ve benzeri özel günlerde müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak firma prensiplerimizde en önlerde gelmektedir.